Travel

Hoe plan je een verre reis?

SONY DSC

Het zou overdreven zijn om te zeggen bijna net zo leuk of zelfs net zo leuk. Maar de voorbereiding van een verre, mooie reis zorgt zeker voor plezier. Hoe het plannen van een reis begint hangt natuurlijk af van je startpunt. Plan je je reis om je droombestemming of zit je vast aan een bepaalde reisperiode? Als je deze basics hebt bepaald kan het regelen en plannen beginnen. Oh en je zou natuurlijk altijd kunnen zeggen dat je voor een verre reis een langere vakantie moet hebben. Natuurlijk, het is heerlijk als je een maand hebt om een land helemaal te bekijken en overal de tijd voor te nemen. Ik denk echter dat als je goed plant je in minimale tijd een heel groot deel van de hoogtepunten van een land moet kunnen zien. Een voorwaarde is dan uiteraard wel dat de reistijd (dus de vlucht en alles wat daar bij komt kijken) enigszins in verhouding moet zijn met de reis zelf. Dus als je maar 1 week vakantie hebt is het natuurlijk zonde als je twee daarvan “verspilt” aan het reizen.

1. Als je je bestemming weet kan je nu uitzoeken wat de beste reisperiode is voor dit land. Dus wil je bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika en heb je de vrijheid om te gaan wanneer je wil dan kun je bijvoorbeeld beter niet gaan in onze zomer, aangezien het daar dan regentijd is.

Als je wel vastzit aan een bepaalde periode werkt dit natuurlijk andersom. Dan kun je nu uit gaan zoeken in welke landen of continenten het klimaat in deze periode het meest gunstig is.

2. Wanneer je je bestemming hebt bepaald koop je zo snel je kan een Lonely Planet. Dit kan natuurlijk elke (of zelfs meerdere) willekeurige reisgids zijn, maar ik zweer zelf bij de Lonely Planet.

Zoek verder naar de beste reisblogs over jouw gekozen bestemming.

Voor nu is het belangrijk dat je snel een overzicht krijgt van het land. Hoe groot is je bestemming eigenlijk? Bepaal of je heel het land zou willen zien of alleen een deel of dat je gaat voor de hoogtepunten. Welke richting ga je op reizen? Bijvoorbeeld van noord naar zuid of van links naar rechts? Dit is belangrijk want het kan je veel moeite en tijd besparen door bijvoorbeeld van verschillende airports terug te vliegen. Ook kun je nu bepalen hoe lang je nodig denkt te hebben (en misschien gewoon hoeveel tijd je beschikbaar hebt) om je bestemming te bezoeken.

3. Boek nu je tickets! Ik zal een andere keer mijn eigen en verzamelde tips delen voor het vinden van de beste tickets. Voor nu een beknopte versie en mijn belangrijkste tip; als je enigszins budget hebt ga dan voor de meest relaxte vlucht en niet de goedkoopste optie. De goedkoopste vlucht betekent namelijk vaak minimaal 2x overstappen of vliegen met een budget- of minder betrouwbare airline. Een verre bestemming betekent gauw een lange vlucht en er is niks zo zonde als dagen moeten bijkomen van 4x overstappen of dagen doen over een reis van 10 uur.

4. Het belangrijkste heb je nu geregeld. Als je heel avontuurlijk bent regel je nu alleen nog eventuele vaccinaties en medicijnen en ben je klaar. Maar voor wie toch iets meer wil voorbereiden gaan we nog even door. Persoonlijk vind ik het namelijk een aanrader je visum in Nederland al te regelen in plaats van op het vliegveld van je bestemming. Dit is weliswaar iets duurder, maar het scheelt je ook gedoe en stress. Voor je het weet sta je namelijk weer uren in de rij, heb je niet de juiste spullen mee (dit kan je natuurlijk opzoeken dus dit gebeurd zelden) of heb je even niet gedacht aan dollars…

5. Het eerste wat ik vervolgens doe is een grove planning maken. Ik begin altijd met het maken van een lijst van plekken die ik zou willen bezoeken. Schrijf de steden op, maar bijvoorbeeld ook de specifieke stranden of bezienswaardigheden op. Hier komen die Lonely Planet en de verzamelde blogs ook weer heel goed van pas. Vervolgens print ik een kalender uit. Nu kun je deze gaan invullen aan de hand van je lijst. Nogmaals voor mij is zo’n planning altijd heel flexibel. Het geeft een duidelijk beeld van de reisduur en laat je zien of alles past. Maar mocht ik tijdens zo’n reis toch ergens blijven hangen dan is dat geen probleem. Ik boek immers niks en zit dus nergens aan vast.

5. Wat ik wel altijd thuis boek is een accommodatie voor de eerste nacht. Na een lange vlucht wil je namelijk niets liever dan je vaak-slecht-Engels-sprekende taxichauffeur een adres geven van je hotel. Ook al heb je nog zo’n goede vlucht geboekt je bent sowieso moe, je sleept je volledige bagage mee en komt op een onbekende locatie. Ik raad je aan jezelf de eventuele stress van het zoeken naar een hotel te besparen.

Ditzelfde zou je kunnen doen voor het laatste hotel. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat je niet te ver van het vliegveld afzit en nog een nacht goed slaapt voor je weer in het vliegtuig stapt.

Het hangt natuurlijk af van het type reiziger dat je bent hoe je de rest van de reis je accomodaties regelt. Je kan uiteraard alles thuis al boeken, maar besef je dat er op die manier weinig ruimte is voor veranderingen. Blijkt een stad bijvoorbeeld echt heel bijzonder en wil je langer blijven dan de geboekte 2 dagen dan is het fijn als je die mogelijkheid hebt.

Ik zou aanraden om hotels een dag van te voren te boeken tijdens je reis. Dit kan van je telefoon of een tablet en is via de bekende sites als Booking.com super gemakkelijk. Zo heb je toch niet de stress van overdag nog zoeken naar een slaapplaats voor die avond, maar ben je ook nog heel flexibel.

6. Ten slotte een aantal suggesties voor onderdelen van je reis die je van te voren zou kunnen voorbereiden maar je ook prima ter plekke kan regelen.

Het kan slim zijn om bijzondere bezienswaardigheden of dingen die echt hoog op het wensenlijstje staan van te voren vast te leggen. Zo wilde ik in Vietnam per se een trektocht maken met een bepaalde goede doelen organisatie. Om niet het risico te lopen dat dit niet zou lukken boekte ik dit dus al vanuit Nederland. Maar denk bijvoorbeeld ook aan tickets voor een bepaalde toeristische attractie. Wil je het zien maar niet uren in de rij staan of wil je per se op een bepaalde tijd of dag (bijvoorbeeld zonsondergang of tijdens een feestdag) dan kan het heel handig zijn dit ook al te regelen. Kortom dit alles is optioneel.

En dat is het. Dat is mijn stappenplan voor het voorbereiden en plannen van een verre reis.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply