Travel

Het noorden van Vietnam

Afgelopen september ging ik een maand lang op reis naar Vietnam. Vandaag deel ik deel 1 van deze geweldige reis.

Over enkele bijzondere hotels, bezienswaardigheden en must-do’s schrijf ik een andere keer meer uitgebreid, maar voor nu eerst een overzicht van de plaatsen en plekken die wij in het noorden van Vietnam bezochten. Ik heb me in moeten houden want ik had over deze drie plekken apart ook met gemak 1.000 woorden kunnen schrijven.

Hanoi
Wij kwamen aan in Hanoi. Hanoi is de hoofdstad maar niet de grootste stad van Vietnam (dat is Ho Chi Minh). Maar denk niet dat dat wil zeggen dat Hanoi niet groot is. Ik had nog nooit zo veel hectisch verkeer tegelijkertijd gezien. En dan bedoel ik voornamelijk scooters en taxi’s die met niks en niemand rekening lijken te houden en elkaar steeds op een haar na weten te ontwijken.

SONY DSC

Hanoi is hectisch en enorm kleurrijk. Het oude centrum is een wirwar van kleine straatjes vol met kleine winkeltjes. De mensen lijken de hele dag op straat te leven. Overal waar je kijkt zie je mensen die bezig zijn met het repareren van een van die duizenden scooters, of spullen of eten verkopen. Want dat eten kan je in Hanoi dus ook overal op straat. Voor zo’n 40.000 Dong (dat is ongeveer 1,50 euro) krijg je een grote kom Pho Bo, een soep van runderbouillon met rijstnoedels, rundvlees en verse kruiden. Voor 70 cent heb je er een cola bij, en voor maar 30 cent een Vietnamees biertje. Dit alles eet en drink je dan vervolgens aan een ini mini plastic, fel gekleurd tafeltje met bijpassend stoeltje zittend tussen de locals.

IMG_1532

In Hanoi is het dus aan te raden om echt de hele dag op straat te lopen. Loop overdag door de straatjes, bekijk de Franse invloeden en proef! Proef zoveel mogelijk lokale gerechten en neem alle geuren en indrukken in je op.

SONY DSC

Als je ’s avonds iets anders wil doen dan rondlopen raad ik je aan naar het beroemde waterpoppentheater te gaan. Verwacht een soort dansende marionetten in het water begeleid door hysterische volksmuziek en gezang. Zoals mijn vriend zei: godzijdank duurt het maar driekwartier, daardoor was het precies leuk en vermakelijk.

IMG_1536

Sapa
Na de chaos van Hanoi vertrokken wij met de nachttrein richting Sapa, wat mij betreft het hoogtepunt van onze reis. Die nachttrein was trouwens een enorme aanrader. Wij hadden soft berths/sleeper geboekt en dat was waarschijnlijk de meest aangename manier van reizen die we onze hele reis hebben gehad.

SONY DSC

 

In Sapa hadden wij een tour geboekt met Sapa O’Chau (daarover later meer in een apart artikel). We werden van het station opgehaald door Kö, onze gids in Sapa. Kö was een van de liefste vrouwtjes die ik ooit heb ontmoet. Ze liep alle dagen in prachtige kleren en heeft ons enorm veel geleerd over de cultuur van haar stam, de Black Hmong. En ja ik zeg bewust vrouwtje want ik ben klein (1.60) maar zij kwam maar tot aan mijn schouders.

SONY DSC

In een privé-busje gingen we de bergen in. We bezochten de meest geweldige markt die ik ooit heb gezien. Ik denk dat ik wel 100 foto’s heb gemaakt. Mensen in kleurrijke klederdracht, bijzondere fruitsoorten, allemaal vogels in kooitjes en enorme buffels waar op kon worden geboden. De foto’s brengen de sfeer denk ik duidelijk over. Verder bezochten we die dag een klein dorpje en een theeplantage. Het leuke van reizen met een gids is dat je nog makkelijker onder de locals komt. Zo mochten we naar binnen in de oude, traditionele huisjes.

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

’s Avonds sliepen we in Sapa in een enorme hotelkamer met prachtig uitzicht op het dal. Dit hotel werd trouwens geregeld door Sapa O’Chau maar hier dus later meer over.

De volgende dagen maakten wij samen met de gids een trektocht door het adembenemend mooie landschap rondom Sapa. Na elke bocht werd het uitzicht nog weer mooier. Kö vertelde ons ondertussen alles over de natuur. Ze plukte regelmatig een blaadje van een plant om te vertellen wat de stammen hier mee doen. Van het kleuren van kleding tot een plant om muziek mee te maken.

De tweede avond was een super bijzondere avond omdat we sliepen bij een familie van de Red Dao-stam. Het voelde echt als naar een nacht in het Archeon maar was echt een unieke ervaring. We aten een hele uitgebreide traditionele maaltijd met loempia’s, pompoen, rijst, vlees en allerlei verschillende groentegerechten en dronken zelfgemaakte rijstewijn. Waarbij je overigens meer moet denken in de richting van tequila dan wijn. Aangezien er in de homestay geen douche was (wel een normaal toilet gelukkig) werd ons een zogenaamd herbal bath aangeboden. Een grote ton met heet gekruid water. Wat een ervaring! ’s Ochtends kregen wij van de moeder van de familie een ontbijt van pannenkoekjes met banaan, zelf gebakken op het open vuur midden in de woonkamer dat de keuken voor moest stellen. Na het ontbijt werden we aangekleed in de traditionele kleding voor een foto en daarna was het tijd om door te gaan met onze tocht.

IMG_1710

SONY DSC

Nadat we een bijna emotioneel afscheid hadden genomen van Kö gingen wij weer met de nachttrein terug naar Hanoi.

Halong Bay
Na Sapa was Halong Bay wel even wennen. Waar je tijdens het wandelen in Sapa amper andere toeristen tegenkomt is dat in Halong Bay wel anders. Want hoewel de baai fantastisch mooi is moet je niet verwachten vaak een volledig lege foto te kunnen maken zoals je die ziet in de fotoboeken. Er zijn zoveel touroperators dat je eigenlijk altijd wel een andere boot ziet varen.

Van de luxe op de boot werden wij, na het verblijf in de homestay haast een beetje ongemakkelijk. Bij binnenkomst werden cocktails uitgedeeld en al vrij snel was het tijd voor een lunchbuffet. Minder leuk vonden wij ook het strakke schema waar je je tijdens het verblijf aan “moest” houden. Zo waren er strak geplande excursies naar een donkere water- en een druipsteengrot.

SONY DSC

Met deze ervaring wilde we Halong Bay echter niet onthouden dus we boekten een dag bij. Dat gaf ons gelukkig de vrijheid om over te stappen op een andere, meer relaxte boot. Hier mochten we onder andere van de boot af om te kanoën en zwemmen en we bezochten een dorp op het water. Heel bijzonder hoe deze mensen eigenlijk alleen het water verlaten om eens in de zoveel tijd inkopen te doen of wanneer een vrouw moet bevallen.

SONY DSC

Hoewel Halong Bay door het massatoerisme voor mij zeker geen favoriet van onze reis was, vond ik het wel heel mooi. Wie ook gaat zou ik echter wel aanraden te zoeken naar een kleine touroperator die wat verder de baai ingaat en waarbij je wat minder vast zit aan een strak schema om de “highlights” te bekijken.

SONY DSC

Onze touroperator bracht ons hierna terug naar Hanoi en vanaf daar reisde wij meer richting Centraal-Vietnam. Daarover binnenkort meer!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply